1000X400_LA
Ali al-Nimr © privé-foto

‘Ik hoop dat jij altijd het licht in mijn hart en de blijdschap in mijn ziel mag zijn’

Het eerbetoon van een moeder op de verjaardag van haar zoon die in Saudi-Arabië in afwachting is van zijn executie

Vandaag wordt Ali al-Nimr 22 jaar. Het is zijn derde verjaardag in een Saudische dodencel. Hij werd gearresteerd toen hij 17 jaar was omdat hij deelnam aan protesten tegen de regering. Na een oneerlijke rechtszaak werd hij ter dood veroordeeld. Hij geeft aan te hebben ‘bekend’ na te zijn gemarteld. Zijn moeder Nasrah al-Ahmed deelt op zijn verjaardag haar gedachten met ons. Lees verder

ilhamtohti1000

Vreedzaam je gedachten uitspreken is geen misdrijf

Ilham Tohti is academicus en schreef kritische artikelen over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren. Dat is een van oorsprong Turks volk dat leeft in Xinjiang, de ‘Oeigoerse Autonome Regio’ in China. Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de Chinese overheid. Op 10 december komen wij tijdens de Schrijfmarathon voor hem in actie. Lees de brief die zijn dochter Jewher schreef.

Door Jewher Ilham, de dochter van gewetensgevangene Ilham Tohti

Lees verder

© Phil Nijhuis / Hollandse Hoogte
Nastya_1000x400
feat1000
ivo1000

10 jaar cel voor een grap over Boko Haram

Heb je ooit op je telefoon een grap verstuurd naar een vriend? In Kameroen kan je daar tien jaar gevangenisstraf voor krijgen. Dat overkwam Fomusoh Ivo Feh en twee van zijn vrienden. Zij stuurden het volgende sms-bericht door: ‘Boko Haram rekruteert jongeren vanaf 14 jaar. Vereisten: vier voldoendes op je middelbare schooldiploma, inclusief godsdienst.’ Een grap, omdat het moeilijk is om aan normaal werk te komen in Kameroen, zeker als je net je diploma hebt gehaald en nog geen geld hebt om naar de universiteit te gaan.

Door: Wim de Regt, senior medewerker Human Rights Capacity-Building Programme (HURICAP), Amnesty Nederland

Lees verder

Eren_Keskin_1000

Turkse advocate Eren Keskin: ‘zonder aanpassing van de wet zit ik de rest van mijn leven gevangen.’

Als kind al wilde ze advocaat worden, maar een aangrijpende gebeurtenis in haar vroege tienerjaren zorgde ervoor dat Eren Keskin er definitief voor koos. ‘De executie van Deniz Gezmiş en twee andere jongeren die als verraders werden bestempeld omdat ze er andere opvattingen op na hielden, schokten mijn hele familie. Toen besloot ik definitief advocaat te worden.’ Gezmiş was een linkse politiek activist en een van de oprichters van het Volksbevrijdingsleger van Turkije. Op 6 mei 1972 werd hij opgehangen.

Gastblog: Eren Keskin, advocaat in Turkije

Lees verder

annie-alfred

Een kind als ieder ander

Annie Alfred is net als ieder ander elfjarig kind in Malawi. Het enige verschil is haar huidskleur. Annie heeft albinisme, een erfelijke conditie waarbij de huid onvoldoende kleurpigment aanmaakt. In Malawi geloven sommige mensen dat haar lichaam magische krachten bevat – en zouden haar daarom willen vermoorden. Annie vertelt hoe het is om een kind met albinisme te zijn in haar omgeving.

Door: Annie Alfred uit Malawi

Lees verder

Mahmoud Abu Zeid - Shawkan © privéfoto