© Phil Nijhuis / Hollandse Hoogte
Nastya_1000x400
feat1000
ivo1000

10 jaar cel voor een grap over Boko Haram

Heb je ooit op je telefoon een grap verstuurd naar een vriend? In Kameroen kan je daar tien jaar gevangenisstraf voor krijgen. Dat overkwam Fomusoh Ivo Feh en twee van zijn vrienden. Zij stuurden het volgende sms-bericht door: ‘Boko Haram rekruteert jongeren vanaf 14 jaar. Vereisten: vier voldoendes op je middelbare schooldiploma, inclusief godsdienst.’ Een grap, omdat het moeilijk is om aan normaal werk te komen in Kameroen, zeker als je net je diploma hebt gehaald en nog geen geld hebt om naar de universiteit te gaan.

Door: Wim de Regt, senior medewerker Human Rights Capacity-Building Programme (HURICAP), Amnesty Nederland

Lees verder

Eren_Keskin_1000

Turkse advocate Eren Keskin: ‘zonder aanpassing van de wet zit ik de rest van mijn leven gevangen.’

Als kind al wilde ze advocaat worden, maar een aangrijpende gebeurtenis in haar vroege tienerjaren zorgde ervoor dat Eren Keskin er definitief voor koos. ‘De executie van Deniz Gezmiş en twee andere jongeren die als verraders werden bestempeld omdat ze er andere opvattingen op na hielden, schokten mijn hele familie. Toen besloot ik definitief advocaat te worden.’ Gezmiş was een linkse politiek activist en een van de oprichters van het Volksbevrijdingsleger van Turkije. Op 6 mei 1972 werd hij opgehangen.

Gastblog: Eren Keskin, advocaat in Turkije

Lees verder

annie-alfred

Een kind als ieder ander

Annie Alfred is net als ieder ander elfjarig kind in Malawi. Het enige verschil is haar huidskleur. Annie heeft albinisme, een erfelijke conditie waarbij de huid onvoldoende kleurpigment aanmaakt. In Malawi geloven sommige mensen dat haar lichaam magische krachten bevat – en zouden haar daarom willen vermoorden. Annie vertelt hoe het is om een kind met albinisme te zijn in haar omgeving.

Door: Annie Alfred uit Malawi

Lees verder

Mahmoud Abu Zeid - Shawkan © privéfoto
bbb1000

Bed, Bad, Brood: bijna een akkoord of aankondiging van nieuwe maatregelen?

Gisteren werd bekend dat er een ‘bijna-akkoord’ zou zijn tussen het Rijk en de gemeenten over de opvang van afgewezen asielzoekers en andere migranten zonder verblijfsrecht. Nauwelijks een paar uur later werd bekendgemaakt dat het overleg was mislukt en stond er al een brief van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie online.

Door: Annemarie Busser, senior medewerker mensenrechtenprojecten

Lees verder

225648_Angola_Three
© Grzegorz Żukowski, AI Poland

Europese Spelen 2019 naar Wit-Rusland: ‘such sport smells bad’

Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, is aangewezen als gastheer van de tweede editie van de Europese Spelen in 2019. Volgens het Europees Olympisch Comité (EOC) heeft Minsk ‘een sterke reputatie voor wat betreft het organiseren van grote sportevenementen’.[1] Daarbij wijst het onder meer naar de ervaringen die Minsk eerder heeft opgedaan met het organiseren van het Wereldkampioenschap IJshockey in 2014. Helaas heeft Minsk ook een sterke reputatie op een ander vlak: repressie van mensenrechtenverdedigers. Zo werden burgeractivisten van wie werd gevreesd dat ze misstanden zouden blootleggen, het zwijgen opgelegd in de aanloop naar dat Wereldkampioenschap IJshockey.[2] Lees verder