Hongarije en de Europese vluchtelingenopvang: Zestig jaar na de opstand

Op 23 oktober 1956 begon de Hongaarse opstand, met studenten die op de pleinen van Budapest scandeerden dat ze ‘geen slaven meer zouden zijn.’ Op 3 en 4 november werd het land door Russische tanks en troepen overmeesterd. Later die maand vluchtte Julia met haar familie. Ze was zes jaar. ‘Een paar dagen eerder had ik mijn moeder gevraagd wat die rode vloeistof in de goten was.’ Ze vluchtten zonder bezittingen, zonder afscheid te nemen van de grootouders die geen van hen zou weerzien. Ze liepen de Oostenrijkse grens over. Daar werden ze meegenomen naar een groot vluchtelingenkamp. ‘De mensen waren erg aardig. We voelden ons heel veilig. Heel welkom.’

Door Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland

Lees verder

blog_cover_encr
Atta de Tolk © Adriaan Holsappel
alan
aser

‘Aser is er slecht aan toe’

Tijdens zijn voorarrest werd de 14-jarige Aser Mohamed uit Egypte urenlang opgehangen aan zijn armen en benen en kreeg hij elektroshocks. Daarmee wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Onder zware druk ‘bekende’ hij. Afgelopen dinsdag mochten zijn broer en zijn moeder hem slechts tien minuten bezoeken. Zijn broer deed verslag: ‘Aser is er slecht aan toe’.

Door de broer van Aser Mohamed Lees verder

'Het is hier geen Moskou' - Monstratie 2016

Wat is nu eigenlijk echt absurd?

Deze week is gast van Amnesty International Nederland: de gevaarlijk grappige Russische kunstenaar en activist Artyom Loskutov uit Novosibirsk.
Vorig jaar werd Artyom gewetensgevangene van Amnesty International: hij belandde in de gevangenis vanwege het organiseren van een ‘Monstratie’ – een absurdistische parade in Novosibirsk die jaarlijks vrolijk de spot drijft met de bureaucratie en het regime.
Lees verder

© Muhammad Hamed

Tussen vluchtelingen en wereldleiders, een niemandsland

Wereldleiders blijven onbewogen onder het lijden van vluchtelingen. Zowel de VN-Veiligheidsraad als de Amerikaanse president Obama proberen de wereld tot actie te bewegen door komende week twee vluchtelingentoppen te organiseren. Maar de onderhandelingen van de afgelopen maanden duiden erop dat de VN-top op maandag gedoemd is te mislukken. Het ziet er niet naar uit dat de Obama-top de dag erna dat zal goedmaken. Lees verder

© Ilya van Marle
arrestatie1000

Meneer Akerboom, er is genoeg gepraat. Tijd voor actie

Sorry zeggen is de afgelopen weken in de mode. Mark Rutte bood zijn excuses aan omdat de duizend euro die wij allemaal zouden krijgen toch naar Griekenland was gegaan. Op dezelfde dag zei Diederik Samsom ‘sorry’ omdat hij zijn Tweede Kamer fractie had verwaarloost. Het lijkt erop dat Rutte en Samsom een voorbeeld hebben genomen aan Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie. Na de onterechte staandehouding van rapper Typhoon in mei van dit jaar bood de politie excuses aan. Akerboom zei daar toen over: ‘Soms gaat het fout en moet je sorry zeggen’.

Door: Emile Affolter, persvoorlichter bij Amnesty International Nederland

Lees verder

griekenland1000

Zeg maar dag tegen de deal

Minder mensen verdrinken in de Egeïsche zee. Dat is onmiskenbaar goed nieuws. Maar op alle andere onderdelen is de EU-Turkijedeal op een faliekante mislukking uitgelopen.  En het is niet zozeer het instabiele Turkije, maar vooral de EU die de deal willens en wetens laat klappen. 

Door: Eduard Nazarski – directeur Amnesty International Nederland

Lees verder