aser

‘Aser is er slecht aan toe’

Tijdens zijn voorarrest werd de 14-jarige Aser Mohamed uit Egypte urenlang opgehangen aan zijn armen en benen en kreeg hij elektroshocks. Daarmee wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Onder zware druk ‘bekende’ hij. Afgelopen dinsdag mochten zijn broer en zijn moeder hem slechts tien minuten bezoeken. Zijn broer deed verslag: ‘Aser is er slecht aan toe’.

Door de broer van Aser Mohamed Lees verder

'Het is hier geen Moskou' - Monstratie 2016

Wat is nu eigenlijk echt absurd?

Deze week is gast van Amnesty International Nederland: de gevaarlijk grappige Russische kunstenaar en activist Artyom Loskutov uit Novosibirsk.
Vorig jaar werd Artyom gewetensgevangene van Amnesty International: hij belandde in de gevangenis vanwege het organiseren van een ‘Monstratie’ – een absurdistische parade in Novosibirsk die jaarlijks vrolijk de spot drijft met de bureaucratie en het regime.
Lees verder

© Muhammad Hamed

Tussen vluchtelingen en wereldleiders, een niemandsland

Wereldleiders blijven onbewogen onder het lijden van vluchtelingen. Zowel de VN-Veiligheidsraad als de Amerikaanse president Obama proberen de wereld tot actie te bewegen door komende week twee vluchtelingentoppen te organiseren. Maar de onderhandelingen van de afgelopen maanden duiden erop dat de VN-top op maandag gedoemd is te mislukken. Het ziet er niet naar uit dat de Obama-top de dag erna dat zal goedmaken. Lees verder

© Ilya van Marle
arrestatie1000

Meneer Akerboom, er is genoeg gepraat. Tijd voor actie

Sorry zeggen is de afgelopen weken in de mode. Mark Rutte bood zijn excuses aan omdat de duizend euro die wij allemaal zouden krijgen toch naar Griekenland was gegaan. Op dezelfde dag zei Diederik Samsom ‘sorry’ omdat hij zijn Tweede Kamer fractie had verwaarloost. Het lijkt erop dat Rutte en Samsom een voorbeeld hebben genomen aan Erik Akerboom, de korpschef van de Nationale Politie. Na de onterechte staandehouding van rapper Typhoon in mei van dit jaar bood de politie excuses aan. Akerboom zei daar toen over: ‘Soms gaat het fout en moet je sorry zeggen’.

Door: Emile Affolter, persvoorlichter bij Amnesty International Nederland

Lees verder

griekenland1000

Zeg maar dag tegen de deal

Minder mensen verdrinken in de Egeïsche zee. Dat is onmiskenbaar goed nieuws. Maar op alle andere onderdelen is de EU-Turkijedeal op een faliekante mislukking uitgelopen.  En het is niet zozeer het instabiele Turkije, maar vooral de EU die de deal willens en wetens laat klappen. 

Door: Eduard Nazarski – directeur Amnesty International Nederland

Lees verder

nauru1

Nauru: schaamte voor Australië en een waarschuwing voor Europa

In al haar jaren in conflictgebieden had Amnesty-onderzoeker Anna Neistat zelden zoveel psychische trauma’s, zelfverwondingen en zelfmoordpogingen gezien onder kinderen en volwassenen als in Nauru. De situatie in het detentiekamp voor asielzoekers op dit piepkleine eiland in de Stille Oceaan is verschrikkelijk. Mensen worden onder inhumane omstandigheden vastgehouden en krijgen geen medische behandeling. Ook niet de Iraanse Halimeh, die ernstig ziek is. Toch overwegen sommige Europese politici om soortgelijke detentiecentra te openen als oplossing voor de ‘vluchtelingencrisis’.

Door: Anna Neistat, Senior Director Research bij Amnesty International (@annaneistat)

Lees verder

Migranten in een detentiecentrum in Libië © Adem Demir/Anadolu Agency/Getty Images
blog_afghanistan

Berichten uit Griekenland #1: Geen uitweg voor Afghaanse vluchtelingen

‘We hadden een leven in Afghanistan. We hadden een boerderij. We gingen alleen maar weg omdat er oorlog was. Nu kunnen we niet terug, maar we kunnen ook niet verder. We zitten muurvast.’


Dat vertelde een Afghaanse vluchteling aan Amnesty-campaigner Monica Costa Riba. Zij bezocht in maart van dit jaar verschillende vluchtelingenkampen op het vasteland van Griekenland. Zij constateerde er dat de leefomstandigheden zwaar onder de maat waren. In juli keerde zij terug om te onderzoeken of de situatie was verbeterd. Vandaag deel 1 uit een serie over wat zij aantrof: de uitzichtloze situatie van Afghaanse vluchtelingen.

Door Monica Costa Riba, Europa-campaigner bij Amnesty International

Lees verder

230227_UKRAINE-RUSSIA-CRISIS1000

Oekraïne: Marteling en verdwijning aan beide zijden van het front

In mei dit jaar braken VN-onderzoekers onverwachts een bezoek aan Oekraïne af. De Oekraïense autoriteiten weigerden toegang te geven tot verschillende plekken waar mensen mogelijk illegaal werden vastgehouden en gemarteld. Kort daarvoor hadden andere VN-onderzoekers tevergeefs geprobeerd om gevangenissen in de door separatisten beheerde gebieden rond Donetsk en Loehansk te bezoeken. Amnesty en Human Rights Watch leggen in een nieuw rapport de verhalen bloot van de mensen in die zo angstvallig geheim gehouden kelders en cellen. Daar werden zij gevangen gehouden en gemarteld – vaak zonder proces of dat zelfs hun familie op de hoogte werd gesteld.

Door: Christie Miedema, regiomedewerker Oost-Europa bij Amnesty Nederland.

Lees verder