Een brief aan Mark Rutte

Frans Timmermans,  Mark Rutte en Vladimir Poetin treffen elkaar aankomende maandag in Amsterdam in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Frans Timmermans, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat het meer wordt dan alleen een gezellig samenzijn met de Russische president Vladimir Poetin. De boodschap van de Nederlandse regering aan de Russen op het gebied van mensenrechten zal volgens Timmermans ‘helder’ zijn.

Van Rutte hebben de afgelopen tijd op dit gebied nog niets gehoord. Zijn collega’s uit Duitsland, Frankrijk en zelfs Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger van de EU, hebben zich stevig uitgesproken naar aanleiding van de invallen bij tal van maatschappelijke organisaties. Later reageren dan de EU (op zich een prestatie) verdient geen schoonheidsprijs.

Gelukkig is er nog tijd om de minister-president aan te sporen zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in Rusland. Daarom stuurde ik hem gisteren, namens Amnesty, een brief met daarin de oproep om tijdens het bezoek van Poetin, zowel voor als achter de schermen, stelling te nemen.

In 2008 was Rutte als Kamerlid één van de initiatiefnemers van de vrijdenkersruimte in de Tweede Kamer. Controversiële uitingen werden tentoongesteld in de Tweede Kamer omdat de vrijheid van meningsuiting volgens het Tweede Kamerlid Rutte onder druk stond. De vrijdenkersruimte is ondertussen gesloten maar ongetwijfeld staat minister-president Rutte nog altijd pal voor de vrijheid van meningsuiting.

Het bezoek van Poetin is voor de minister-president een uitgelezen mogelijkheid om de Russische president duidelijk te maken dat er een eind moet komen aan de aanhoudende repressie in Rusland. Voor advocaten, journalisten, mensenrechtenactivisten, homo’s en andere groepen mensen die steeds verder in het nauw komen is publiekelijke steun altijd van groot, en soms zelfs van levensbelang.

(1953) is directeur van Amnesty International Nederland. Hiervoor werkte hij o.a. bij Vluchtelingenwerk Nederland. Hij woont in Utrecht.
 • Gnos

  Het zou goed zijn als Nederland eens in de spiegel zou kijken ten aanzien van de stelselmatige schendingen van wetten en verdragen in het Nederlandse jeugd-‘recht’.

  Zie bv http://www.peterprinsen.nl

 • Adriaan de Heer

  Het zou Amnesty sieren als bij de anti Poetin actie dieper zou worden ingegaan op de situatie in Rusland, zoals:
  – de chaos in het Jeltsin tijdperk en hoe een aantal Russen zich daarbij verrijkt hebben; de huidige ‘rijke Russen’ die hun geld van de samenleving hebben gestolen;
  – de aanpak van Poetin, waarbij hij met succes orde op zaken heeft gesteld en stabiliteit in Rusland heeft gebracht, zowel op sociaal-economisch als juridisch gebied; er is stabiliteit in het huidige Rusland;
  – de vele krachten in de Russische samenleving die erop gericht zijn de samenleving te destabiliseren en te ontwrichten.
  Graag twee kanten van de medaille laten zien.

 • Jan

  Principes staan rechtvaardigheid nooit in de weg! De reacties van de voorgaande mensen is slechts wijzen zonder rechtvaardigheid in het vaandel te hebben. Indrukking mag en kan gewoon niet!

  Punt.

 • Alexandra

  Precies Jan. Mensenrechten horen bovenaan te staan en niet economische belangen. Nl. en Europa beginnen afhankelijk te worden [zijn] van schurkenstaten. De Nl. regering is niet de vertegenwoordiger van de hele NL. bevolking. In ieder geval niet de mijne ;-), Poetin bevriend ontvangen als bevriend staatshoofd…Economische struisvogelpolitiek, laat we even mensenrechten kort aanstippen, dat zijn we min of meer verplicht, onze excuses daarvoor, dan kunnen we gelijk door naar ons belangrijke punt van vandaag, de olieterminal. Freedom Worldwide please!

 • Frank Lustenhouwer

  Er wordt wel met de vinger naar mensen als Westerling gewezen, maar het zou goed zijn als eens echt aandacht aan het volgende wordt besteed:

  Hoe kwam de nederlandse regering op het afgrijselijke idee om vlak na twee afschuwelijke moorddadige wereldoorlogen troepenschepen naar Indonesie te sturen.

 • http://geen Brak

  Worden de rechten van de mens wel voldoende gerespecteerd als binnen onze rechtstaat een pedofiele organisatie wordt geaccepteerd ?

 • Gnos

  @Brak
  Uit onderzoek blijkt dat het stelselmatig negeren en terroriseren van pedofielen kan leiden tot sociaal isolement, en dat sociaal isolement er toe kan leiden dat de pedofiele neiging, die onderdeel is van de persoonlijkheidsstructuur, onbeheersbaar kan worden, en juist daardoor wordt gepraktiseerd.

  Dus: mensenrechten respecteren en kinderen beschermen betekent pedofielen accepteren als medemens, sociaal kader toestaan (waaronder een lotgenotenvereniging), hulp en begeleiding bieden, en daarnaast vanzelfsprekend het pedofiele gedrag onderzoeken, opsporen, voorkomen en verhinderen, en als het alsnog onverhoopt wordt geconstateerd: het gedrag of het aanzetten en/of behulpzaam zijn vervolgen en bestraffen volgens de wet.